Templomfűtés, templomi padfűtés

Templomfűtés, templomi padfűtés, infrafűtés

Templomfűtés, templomok és műemlékek fűtése, melyek általában óriási terekkel rendelkeznek. A megoldás mindig valamilyen közvetlen fűtés, helyi zónafűtés infra sugárzókkal, padok fűtése a rendkívül gazdaságtalan levegőfűtés (meleg levegős befújás) helyett.

Használati jellemzők, elvárások

A hetente általában csak néhány órát használt nagy templomterek fűtése a vastag kihűlt falak és nagy belmagasság miatt szinte teljesen lehetetlen valamilyen hagyományos fűtéssel.

A környezet – mely sokszor műemlékvédelem alatt áll -, kímélendő és belsőépítészeti szempontokat is figyelembe kell venni!

Nem szükséges a templomtér fűtése, csak az ott lévő embereké. Hangtalan működés is kívánalom. Szakaszos üzemelésre alkalmasság, gyors felfűtés!

Az egyházközségnek mindez kis üzemeltetési költséggel kell, hogy működjön.

templomfűtés, infrafűtés

Elektromos fűtés lehetőségei

Padlófűtés

Az elektromos padlófűtés sok szempontból kedvező, hiszen nem látszik a fűtőtest, közvetlenül adja le a hőt a padlón álló embereknek! Azaz műemlékvédelmi szempontból talán a legjobb!

Viszont drága a beruházás, újra burkolást igényel egy felújításnál és a hatékonysága sem a legjobb. A hőenergia komoly százaléka megy veszendőbe a konvekciós fűtés rész miatt. (kb.50% lehet a sugárzó fűtésrész)

 

padlófűtés templomban

Padfűtés

A svéd Energotech által ajánlott alacsony felületi hőmérsékletű ENERGOLINE  infrapanel kifejezetten padok fűtésére lett kifejlesztve.

Alig 60-70 fokos üzemi felületi hőmérséklete teljesen sérülésmentes fűtést ad a padokon ülőknek  illetve a következő sorban ülők lábainak. 100 és 150 cm hosszban gyártják, elhelyezésük, bekötésük egyszerű!

Hasonlóan a padlófűtéshez egyáltalán nem zavar be a műemléki környezetbe sem, viszont jóval kevesebbet fogyaszt a majdnem 100% infra hőkibocsátása miatt.

templomi padfűtés infra sugárzókkal

Infra hősugárzók

Ha a műemléki környezet engedi vagy egyéb módon nem megoldható a gazdaságos fűtés, akkor kerülhet sor a legtöbbször a falakon, oszlopokon elhelyezhető infra fűtőtestekre.

Nagyobb magasságban az Energotech EnergoInfra Industry javasolható, kisebb magasságba illetve esztétikai megfontolások miatt infra sötétsugárzók alkalmazása is indokolt lehet.

templomfűtés infra sugárzókkal